De anticonceptiepil

De pil, welke effecten geeft het gebruik op je lichaam?

In Nederland is het gebruik van de anticonceptiepil nog steeds erg hoog. In 2018 hebben alle gebruiksters (ongeveer 1,7 miljoen) samen daar 50 miljoen euro voor betaald. Naast de oorspronkelijke functie van de pil, het voorkomen van zwangerschappen, wordt de pil vaak gebruikt om fysieke en emotionele klachten door  hormonen te verminderen, maar vooral ook om meer zeggenschap te kunnen krijgen over wanneer (of!) je ongesteld wilt/kunt worden.

Bijwerkingen

Helaas gaat het gebruiken van de pil, net als het gebruiken van alle andere medicatie, niet zonder risico’s. Ik zal er hier een paar benoemen, meer informatie kun je daarnaast ook zelf op internet opzoeken, maar vooral ook: lees de bijsluiter. Sommige bijwerkingen kunnen levensbedreigend zijn, andere bijwerkingen zijn vooral vervelend, maar niet ernstig gelukkig. De ernstige zal ik zeker benoemen.

Zeker als in je familie al borstkanker voorkomt, vormt het langdurig slikken van de pil een extra risico om ook borstkanker te krijgen. Zeker na 10 jaar gebruik is dit met een aantal procenten gestegen. Omdat al veel meiden rond hun 13e beginnen met de pil slikken, is die 10 jaar zo gehaald. Een lange tijd borstvoeding geven kan dit risico ook weer flink laten dalen, maar dat zit er niet in voor iedere vrouw.

Een tweede ernstige bijwerking, die ook op korte termijn al merkbaar kan zijn is trombose. De kans hierop wordt aangegeven als weinig, 1 op de 10.000 gebruiksters loopt kans om een diep-veneuze trombose (bloedstolsel in je been) of longembolie te krijgen. Dat lijkt niet veel, maar als je je bedenkt dat er 1,7 miljoen gebruiksters zijn, is het een behoorlijke kans. Zeker in het eerste jaar van gebruik is de kans hierop het grootst. Ga dan ook zeker bij de huisarts langs (of stuur je dochter als je vindt dat zij vreemde klachten krijgt) om zeker te weten dat je gezond bent. Voor vrouwen boven de 35 die roken geldt dit ook!

Minder ernstige bijwerkingen kunnen ook optreden:
– hoofdpijn of migraine
– depressies of stemmingswisselingen
– verminderde zin in seks
– huiduitslagen
– veranderde vaginale uitscheidingen of onregelmatig bloedverlies tussen de menstruatie door.
– veranderd reukvermogen, waardoor je man ineens niet meer lekker ruikt als jullie samen besluiten zwanger te willen worden.
Vaak merk je pas dat er bijwerkingen zijn, als je stopt. Na jaren en jaren ineens geen hoofdpijn meer of ervaar je weer meer blijdschap, bijvoorbeeld.

Blijven er wel klachten, ook als je bent gestopt? Je menstruatie komt niet op gang, of is juist dramatisch heftig of onvoorspelbaar. Of je wordt maar niet zwanger. Of juist ineens wel hoofdpijn! Met homeopathie is het dan mogelijk om de pil, en andere medicatie, uit je systeem te helpen werken. Dat geeft vaak goede resultaten, al kan het soms wel even sprake zijn van een lange adem, na jaren gebruiken kan je lichaam niet alles in een keer oplossen.

Canva - pil.jpg

Voordat je begint aan de pil, wat zijn voor jou redenen om te beginnen?

Voor jonge meiden is het vaak omdat ze heftige klachten hebben door hun menstruatie. Het is ontzettend logisch om dit te willen verminderen, de pil kan dat doen en de huisarts heeft ook geen andere oplossing. In de eerste 2 jaar kunnen klachten namelijk best heftig zijn voor deze jonge meiden, omdat hun lichaam nog moet leren om te gaan met deze nieuwe hormonen en daar een balans in moet vinden. Met homeopathie en orthomoleculaire therapie, supplementen in dit geval, is er heel veel verbetering te krijgen in de heftigheid van deze klachten. En krijgt het lichaam toch de gelegenheid om de balans te vinden. Hiervan heb je vervolgens levenslang profijt: wanneer je na zo veel jaar gebruik wilt stoppen om zwanger te raken, is het niet altijd vanzelfsprekend dat je lichaam weet hoe het haar normale cyclus weer moet oppakken, terwijl er nog nooit een normale cyclus is geweest. Ik geef je hier graag meer informatie of advies over, wil je er meer over weten.

De pil wordt door huisartsen ook vaak voorgeschreven wanneer klachten rond de overgang opspelen. Ook daarvoor geldt dat de huisarts eigenlijk ook niets naders heeft om voor te schrijven. De pil of een andere hormoonbehandeling. Wat je ook wilt gebruiken, wanneer alternatieve zorg je echt niet aanspreekt, lees zorgvuldig de bijsluiter en bijwerkingen, zodat je een verstandige keus kunt maken. Sta je wel open voor alternatieve oplossingen? Ook hier kunnen de juiste supplementen van kruiden en planten, aangevuld met een passend homeopathisch geneesmiddel, je een heel eind de goede weg op helpen en vervelende klachten verminderen. En zonder gevaarlijke bijwerkingen zoals de pil op latere leeftijd vaak wel heeft.

En wat is nog meer een reden om de pil te gebruiken? Omdat al zo veel maakbaar is in ons leven, waarom ook niet ons lijf?! Kijk naar alle reclames over de gemakkelijke manieren om zo veel klachten weg te krijgen. Of naar de vakken in de supermarkt met eten wat niet veel werk meer nodig heeft. Dus waarom ook geen controle over je cyclus, door heel handig de pil door te blijven slikken. Dat heb ik zelf ook gedaan, want ongesteld op vakantie is voor niemand leuk. Is het gezond, of verstandig? Ook hier geldt toch meestal, gemak dient de mens.

Wat kan homeopathie voor jou doen?

Slik je de pil, of wil je hem gaan slikken, vanwege klachten die je hebt? Je menstruatie is zo ontzettend heftig, of je bent een stukje verder en je hebt klachten door de overgang? Of juist rond je menstruatie heb je last van je huid (acne), meer haaruitval, voel je je heel neerslachtig of juist heel snel boos? Daar kan homeopathie je op een natuurlijke en zachte manier goed bij ondersteunen. Door het helpen herstellen van je hormonale balans, of het begeleiden naar een nieuwe balans toe, verminderen de klachten. Zonder dat je daarvoor voor langere tijd medicatie hoeft te gebruiken. Eenmaal herstelt kan je lichaam het weer helemaal zelf.

Wat homeopathie niet voor je kan doen, is het uitstellen van je menstruatie. Je lichaam weet zelf heel goed wanneer het tijd is en is het een natuurlijk en goed lopend proces. En hoeft homeopathie ook niets te veranderen. Jammer? Soms inderdaad wel, maar waarom ingrijpen in iets natuurlijks, omdat het niet goed uit komt? Het is ook voor mij een lesje natuurlijk mogen zijn, want ook ik ben liever niet ongesteld op vakantie!

 

Maar wat dan als anticonceptie?

Naast hormonale anticonceptie zijn er gelukkig ook niet-hormonale mogelijkheden, bijvoorbeeld het koperspiraaltje. Ook hier is tegenwoordig erg veel informatie over te vinden op internet. Evenals gebruikers blogs! Super handig om de ervaringen van anderen te lezen.

Wat hopelijk ook iedereen weet, is dat de pil niet beschermd tegen SOA’s! Hiervoor is het echt noodzakelijk om condooms te gebruiken. Ook het HVP vaccin beschermd zeer beperkt tegen 2 type virussen, terwijl er zeker 100 typen Humaan Papillomavirussen zijn. Meer daarover vind je in een eerdere blog over het HVP vaccin.

Heb je vragen over dit blog of over een ander onderwerp, of wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Laat het me weten!

 

Een gedachte over “De anticonceptiepil

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s