Vrouwelijke hormonale klachten door toxines

Zo veel vrouwen, zo veel klachten door vrouwelijke hormonen.

Iedere vrouw, ergens in haar leven, heeft waarschijnlijk wel eens last van klachten veroorzaakt door onze vrouwelijke hormonen. Neem alleen al de eerste paar jaar ongesteld zijn, waarin deze hormonen zo aan het oefenen en afstellen zijn. Maar ook daarna is er een kans dat je klachten blijft houden. Een paar bekende klachten zijn o.a. endometriose en PCOS.

Vanuit de reguliere geneeskunde is de oorzaak van deze en andere hormonale klachten vaak onduidelijk of onbekend. Er zijn wel ondertussen steeds meer onderzoeken die duidelijk maken dat een bepaalde toxines, giftige stoffen, welke vallen onder de xeno-oestrogenen, invloed hebben.

Xeno-oegstrogenen zijn stofjes die lijken, of vooral zich gedragen, als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Doordat het lijkt alsof ons lichaam een overvloed aan oestrogeen heeft, doordat xeno-oestrogeen ook nog eens veel sterker werkt op ons hele delicate systeem, kan het een veelvoud aan klachten geven.

Hoe komen deze xeno-oestrogenen in ons lichaam?

Het zijn namelijk geen natuurlijk voorkomende stoffen. Xeno-oestrogenen worden geproduceerd in de petrochemische industrie en kun je vinden in o.a.:

 • Niet-biologisch vlees (met name rood vlees) en zuivel
 • Pesticiden, herbiciden, fungiciden, DDT, dioxine, PCB’s. Daarom verdient Biologisch voedsel een grote voorkeur.
 • Ftalaten in plastic, dit zijn de zogeheten ‘weekmakers’. Daarom liever niet drinken uit plastic flesjes, geen plastic magnetron schaaltjes, zo weinig mogelijk voeding bewaren in plastic etc. De stoffen uit plastic die in verband worden gebracht met ontregeling van onze hormonen zijn: alkylphenolen (nonylphenol,octylphenol), bisphenolen, b.v. bisphenol-A (BPA) en DEHP en MEHP. Flesjes voor baby’s zijn uit voorzorg sinds 2005 wel BPA vrij, dankzij Europese wetgeving.
 • Drinkwater: helaas is het niet mogelijk om ons drinkwater zo ver te zuiveren dat alle xeno-oestrogenen verwijderd zijn.
 • Niet-biologische Shampoos en conditioner, parfums, (zonnebrand)crèmes, etc. (Alkylfenolen, parabenen, SLS etc.)
 • Zware metalen als kwik, lood, cadmium, chloor, broom (dus let ook op amalgaamvullingen en brandvertragende middelen). Helaas bevat HFCS, ofwel glucose-fructose siroop, regelmatig kwik.
 • Uitlaatgassen, fijnstof, etc.
 • Siliconen, verwerkt in allerlei huishoudelijke artikelen, cosmetica maar ook in implantaten. Lekkende implantaten kunnen dus zeker voor extra xeno-oestrogenen zorgen, naast veel andere ellende.

Normaal gesproken breekt onze lever deze en andere gifstoffen af en geeft het geen fysieke klachten. Maar doordat in ons dagelijks leven er bijna een bombardement aan gifstoffen plaats vindt, door alles wat we op ons smeren, opeten of drinken, inademen binnen en buiten, naast eventuele medicatie (waaronder ook de hormonale anticonceptie valt), is het voor de lever bijna niet meer mogelijk om alles om te zetten en door onze uitscheidingsorganen uit te scheiden. Xeno-oestrogenen worden vervolgens in vetweefsel opgeslagen en geeft daar vervolgens de hormonale klachten

Maar ja, je hebt wel (hormonale) klachten, hoe kun je dit nu verminderen?

Klachten veroorzaakt door een teveel aan xeno-oestrogenen worden vaak gezien door de huisarts als een oestrogeen-dominantie. Deze oestrogeen dominantie wordt alleen niet veroorzaakt door een lichaamseigen overproductie van oestrogeen. Het nemen van chemische medicatie, wat de eerste oplossing is gezien vanuit de huisarts, zal zeer waarschijnlijk je klachten niet verhelpen, of zal zorgen voor het verschuiven van klachten. Je belast hierdoor namelijk nog meer je lever door het toevoegen van extra chemische vervuilende stoffen.

Wat werkt wel en wat kun je zelf doen?

Het beste wat je kunt doen is proberen zo min mogelijk van bovengenoemde stoffen binnen krijgen. Door al een deel, waar je controle over hebt, te verminderen, is je lever mogelijk wel (deels) in staat om deze xeno-oestrogenen af te breken.

 • Eet zo veel mogelijk biologisch en vers, met minstens 500 gr groente en fruit/dag
 • Koop zo min mogelijk voedsel in plastic. En wanneer je voedsel over hebt, bewaar het liever niet verpakt in plastic. Laat eten ook altijd goed afkoelen voor je het in een plastic bewaarschaaltje doet.
 • Warm je eten/drinken nooit op in plastic, dus ook geen hete koffie of thee uit plastic bekertjes.
 • Neem je eigen herbruikbare groente en fruit zakjes mee, zodat je de plastic zakjes uit de winkel niet hoeft te gebruiken.
 • Koop een waterflesje van hard plastic (in ieder geval BPA vrij) of RVS en vul deze zelf met (bron)water. Investeer eventueel in een goed waterfilter.
 • Kies je cosmetica en verzorgingsproducten met zorg: wat je niet veilig kunt eten, smeer je ook niet op je huid. Goede alternatieven zijn Weleda, Dr. Hauschka, Lavera, Urtekram, etc.
 • Koop tandpasta zonder fluor.
 • Kies je schoonmaakproducten met zorg. Kies liever Ecover, Ecozone, Marcel’s Green Soap, Zeepje of Klok Bio. Of poets m weer met oude huismiddeltjes: azijn, citroensap, zout om te schuren, zuiveringszout, kranten om je ramen te lappen etc.
 • Kies altijd voor voedsel uit glas in plaats van blik als je kunt. Blik en pakken bevatten aan de binnenkant een coating die BPA bevat.

Met deze stappen, of zelfs al een deel hiervan, ben je al een heel eind op de gezondere weg. Blijf je echter nog steeds je klachten houden?   Dan is het misschien zinvol om je lever nog meer te gaan ondersteunen en een detox te gaan overwegen. Doe dit wel onder begeleiding, zeker wanneer je medicatie gebruikt of je klachten heftig zijn. Wil je meer weten over dit detoxen, of zoek je begeleiding of hulp bij het verminderen van je klachten? Maak gerust een afspraak voor een intake, zodat we samen kunnen bepalen wat voor jou een goede en veilige manier is om je beter te voelen.

Canva - Woman in Purple Lipstick.jpg

Foto bron: Foto door Nicolas Postiglioni

 

Een gedachte over “Vrouwelijke hormonale klachten door toxines

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s