Klachten door de overgang, natuurlijk behandelingen

In het leven van iedere vrouw komt er een keer een moment waarop de overgang gaat beginnen. Bij sommigen is dat al heel jong, soms ook al ouder. Gemiddeld is de leeftijd ongeveer 45 waarom bij ongeveer 60% van de vrouwen klachten beginnen te ontstaan. Welke klachten dat zijn, is voor iedere vrouw anders want in de holistische geneeswijze zien we iedereen als uniek.

Veel gehoorde klachten bij de overgang zijn depressies, opvliegers, humeurig worden, slecht slapen, vaginale droogheid, etc.

Een huisarts kan helaas niet zo heel veel met klachten rond de overgang. Hij of zij kan de pil voorschrijven, of andere hormoon kuren, zodat de klachten niet zo gemerkt of ervaren worden. Wanneer er sprake is van een depressie, kan een huisarts ook een antidepressiva voorschrijven, als fluoxetine.

Maar zelf kun je ook een boel doen om minder last van je klachten te hebben. Beginnen, of nog meer letten op, met een goede leefstijl is vaak al een heel goed begin om je hormoonbalans te verbeteren. Zeker groente die behoort bij de familie van de kruisbloemigen, zoals broccoli, bloemkool, boerenkool en spruitjes kunnen je goede ondersteuning bieden. Zij maken namelijk, ter verdediging tegen insecten, een stofje aan die wij weer kunnen gebruiken om te leef aan oestrogeen te verteren en af te breken.

Let daarnaast ook op andere dingen die je eet:

  • Eet biologisch om hormoon verstorende giffen zo veel mogelijk te vermijden. Eet dit ook vers!
  • Vermijd producten als margarine, frituurvet, gebak, koekjes, snacks, chips, etc. Gebruik daarvoor in de plaats olie welke rijk is aan omega-3, zoals lijnzaadolie, hennepolie, kokosolie
  • Vermijd ook zo veel mogelijk suiker en suikerhoudende producten. Maar vervang dit niet door suikervervangers of zoetstoffen.
  • Beperk brood en pasta’s, lunch liever met groente (licht gestoomd of rauw), vis, ei , zaden of noten.
  • Vermijd roken, alcohol en teveel koffie
  • Drink water of kruidenthee, 2 L per dag
  • Eet veel gekleurde groente en fruit, waar quercitine in zit. Ook dit is hormoon balancerend.
  • Zorg voor een goed darm-microbioom. Er zijn bacteriën die zorgen dat gebonden oestrogeen, wat uitgescheiden moet worden via de ontlasting, weer wordt vrijgemaakt en weer wordt opgenomen. Dit kan overgangsklachten blijven veroorzaken. Deze bacteriën vind je o.a. in rood vlees, vermijd dit dan ook zo veel mogelijk.
  • Er zijn ook een aantal kruiden die hormonale disbalans kunnen ondersteunen. Voorbeelden zijn hop, rode klaver, zilverkaars, monnikskapsel en sint janskruid. Ieder kruid heeft zijn eigen werkingsgebied, laat je daarom goed informeren welk kruid eventueel voor jou geschikt is. Vraag ook bij je apotheker, wanneer je medicatie gebruikt, of deze samen gebruikt kunnen worden.

 

kievitamines
Voeding die je goed ondersteunen bij je klachten (Foto door kievitamines.nl)

 

colorful sweets
Voeding die je beter kunt vermijden om je klachten te verminderen (Foto door rawpixel.com op Pexels.com)

Dit zijn alvast een paar stappen die je zelf kunt beginnen. Merk je na een aantal maanden geen of weinig verbetering, kunnen vervolg stappen je verder op weg helpen. Het ontgiften van je lijf is vaak ook noodzakelijk, samen met het nemen van een goed passend supplement.

Naast deze orthomoleculaire aanpak is homeopathie ook een zachte en regulerende geneeswijze, die je goed kan helpen bij de verschillende klachten die je kunt hebben. Het kan heel goed ondersteunen bij een hormonale problemen, welke ook veroorzaakt of versterkt kunnen zijn door het gebruik van hormonale preparaten in eerdere jaren. Door deze te ontstoren kan je lichaam vaak al zelf verdere problemen herstellen. Omdat homeopathie heel individueel werkt, is het nodig om hier een consult voor af te spreken. Bij een verkeerd middel zouden je klachten namelijk kunnen verergeren, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Zoek daarom hulp bij een goede homeopaat, waar je je gehoord en vertrouwd voelt. Stel ook alle vragen die je hebt en beantwoord ook de vragen die je homeopaat je stelt. Daarom is je vertrouwd voelen ook erg belangrijk.

Wil je weten of jij je bij mij op je plek voelt? Je kunt altijd een gratis kennismaking met me afspreken zodat je zeker weet of je verder kunt met deze natuurlijke behandeling, of dat je liever op zoek gaat naar een nadere therapeut. De keuze is aan jou!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s