Glyfosaat, of Roundup,welk effect heeft dit op je gezondheid?

Glyfosaat, wat is het en vooral: wat doet het met ons?

Wat is glyfosaat?

Glyfosaat is een onkruidverdelger, welke onder de naam Roundup (producent Monsanto (nu Bayer)) sinds 1992 in Nederland gebruikt wordt. Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw is het in Amerika op grote schaal in gebruik, eerst om de voor dit gif ongevoelig gemaakte gewassen te besproeien. Deze ongevoelig gemaakt gewassen zijn zogenaamde GMO’s: geneticly modified organisms (genetisch gemanipuleerde organismen), waarbij extra DNA uit andere insectsoorten wordt ingebouwd. Later werden en worden ook niet –GMO gewassen besproeid, vaak vlak voor het oogsten. Tarwe bijvoorbeeld, wordt daardoor sneller rijp. In Nederland is Roundup ook goedgekeurd voor gebruik. Helaas ondanks de waarschuwing van de Wereld gezondheidsraad, is het door de Nederlandse overheid alsnog weer vrijgegeven om gebruikt te mogen.

 

Het molecuul glyfosaat en hoe werkt het?

Het glyfosaat molecuul is klein en stoort een enzym in de shikimaat biosynthese. Wanneer deze synthese goed verloopt, worden de 3 aromatische aminozuren tyrosine, tryptofaan en fenylalanine gevormd.  Deze aminozuren zijn essentieel voor de opbouw van neurotransmitters en schildklier hormoon. Maar glyfosaat heeft ook invloed op de vorming van vitamine K en folaat (uit voeding opneembare vorm van vitamine B11). Doordat op grote schaal Roundup wordt gebruikt, zijn veel voedingsmiddelen besmet met glyfosaat. En daarmee zetten wij onze gezondheid op het spel. Wat zijn namelijk gevolgen van een gebrek aan de aromatische aminozuren?

 • Fenylalanine is de voorloper van tyrosine. Tyrosine op zijn beurt is een belangrijke voorloper van de neurotransmitters dopamine, adrenaline en noradrenaline.
  • Dopamine zorgt voor het gevoel van geluk en welzijn. Een tekort kan o.a. depressies veroorzaken.
  • Adrenaline wordt vrijgemaakt wanneer er sprake is van stress.
  • Noradrenaline, te weinig geeft depressieve gevoelens, te veel aan noradrenaline kan een euforische stemming geven. Een balans is dus essentieel.
 • Tyrosine is ook een voorloper van het schildklier hormoon en bijnier hormonen. Wanneer er te weinig van dit aminozuur aanwezig is, is een disbalans in de hormoonproductie van zowel de schildklier als de bijnieren het gevolg.
 • Tryptofaan is een voorloper van de neurotransmitter serotonine, welke invloed heeft op je stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust. Daarnaast wordt tryptofaan in het lichaam gebruikt als een grondstof voor eiwitsynthese.
 • Vitamine K is o.a. belangrijk bij
  • de bloedstolling,
  • versterkt ook de mineralisatie van de botten en tanden
  • voorkomt verkalking van de vaatwand en het kraakbeen
 • Folaat, vitamine B11 is o.a. belangrijk bij:
  • Celvorming, herstel van beschadigd weefsel
  • Vorming van rode bloedcellen en voorkomt vergrote rode bloedcellen
  • Verbeteren van hersenstofwisseling, eetlust, groei, vruchtbaarheid
  • Werkt samen met alle andere B vitamines, waardoor ook een tekort of disbalans in andere B vitamines zal volgen

Deze lijst is een korte samenvatting van de werk gebieden van de aminozuren en vitamines. En omdat ons lichaam zo ontzettend mooi en gecompliceerd in elkaar steekt, zijn vast ook andere werkgebieden nog niet eens bekend.

 

Welke producten zijn zeker besmet?

Glyfosaat wordt in Amerika veel gebruikt als onkruidverdelger bij het verbouwen van mais, soja, suikerbieten, katoen en tabak. Maar het wordt ook op gewassen gesprayd vlak voor het oogsten zodat de gewassen rijp zijn: granen, linzen, kikkererwten, suikerriet, erwten en zonnebloemen. Op deze producten uit o.a. Amerika is dus zeker glyfosaat te vinden. Hoe zit het in Nederland met het gebruik van Roundup/glyfosaat?

Uit de gegevens van het CBS, wat zijn in Nederland gewassen die je maar beter kunt laten staan? Bij het verbouwen van aardappelen, winter tarwe, suikerbieten en zaai-uien wordt veel glyfosaat gebruikt. Maar ook bij de productie van veevoer is er veel glyfosfaat  gebruikt (mais). Vergeet daarbij ook niet de oranje kleurende velden in het voorjaar, hier gaat o.a. weer gras (hooi) op groeien waar de koeien van gaan eten. En wij drinken de melk dan wel eten de kaas, boter of het vlees.

Een-gele-akker-Foto-Omroep-Gelderland
Gele akkers door het gebruik van Roundup. Bron: omroep Gelderland

Hoe voorkom je glyfosaat in je lichaam?

Echt voorkomen gaat helaas bijna niet meer. Omdat het middel al zo lang gebruikt wordt in ons hele systeem, is het eigenlijk overal aanwezig. Tot een paar jaar terug mocht Roundup namelijk ook nog gewoon gebruikt worden door de gemeenten en overheden om stoepen te besproeien. En nog steeds mag er ook langs sportvelden gespoten worden.

Om nu zo veel mogelijk verdere vergiftiging te voorkomen is het ontzettend belangrijk om

 • Zo veel mogelijk biologisch te eten. En ook lokaal, of in ieder geval uit Nederland.
 • Vermijd producten met oorsprong Amerika of Latijns/Zuid-Amerika, omdat ook daar erg veel Roundup gebruikt wordt
 • Kant en klare (graan (tarwe)) producten zijn ook niet biologisch en kun je ook beter vermijden. In heel veel kant en klare producten zijn granen in de vorm van tarwe toegevoegd. Omdat tarwe veel bespoten wordt: mijden

 

Gevolgen van glyfosaat inname

In Amerika is al veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van glyfosaat gebruik bij mensen. Hierbij wordt een keur aan chronische ziekten geweten aan dit bestrijdingsmiddel. Door de World Health Organisation wordt glyfosaat als zeer waarschijnlijk kankerverwekkend genoemd. Verschillende vormen van kanker worden dan ook gelinkt aan het gebruik van glyfosaat, zoals 2 recente rechtszaken ook hebben toegewezen.

Maar ook andere aandoeningen, zoals gedragsproblemen, autisme, Parkinson, oogaandoeningen en vruchtbaarheidsproblemen zijn gelinkt aan glyfosaat. Bij dierstudies is gevonden dat niet zozeer de eerste generatie problemen vertoond na blootstelling met glyfosaat, maar juist de 2e generatie, onze kleinkinderen, gaan de gevolgen merken.

Hoe schadelijk glyfosaat precies is zal helaas pas werkelijk bekend worden bij het openbaar maken van alle onderzoeken die de producent gedaan heeft naar de werking en de veiligheidsstudies. Daarom is het beter het binnen krijgen te vermijden.

Er is nog zo veel meer te vinden en te schrijven over dit onderwerp, zo veel meer ellende, aandoeningen, etc., maar om niet ontzettend boos te worden op de oneerlijkheid van deze wereld ben ik er niet nog veel verder in gedoken. Wil je er wel meer over weten? Zoek dan naar Dr Stephanie Seneff  en haar informatie over Glyfosaat. Zij heeft veel onderzoek gedaan naar glyfosaat en de werking, aandoeningen, etc., en heeft daar veel presentaties over gegeven. Zeker een aanrader.

 

Hoe schoon je nu je lichaam op van alle opgebouwde vergiftiging?

Er zijn verschillende manieren om je lichaam te ontdoen van gifstoffen. Maar begin vooral eerst met het stoppen of minderen van de opname van glyfosaat.

 • Om herstel te stimuleren is het eten van voedsel rijk aan zwavel belangrijk: eieren, kool, spinazie, kip, paranoten, zalm, sardientjes en ui bijvoorbeeld. Dit helpt je lichaam te ondersteunen.
 • Eet of drink ook gefermenteerd voedsel: zuurkool, biologische appelcider azijn, (water)kefir. Dit ondersteund je darm-microbioom en daarmee ook de omzetting van o.a. vitamine K. Ook bevat deze voeding de acetobacter, een bacterie die glyfosaat kan metaboliseren!
 • Neem ook regelmatig voetbaden met Epsom zout, dit werkt zuiverend en zorgt voor extra magnesium.

Met supplementen kan ook veel ondersteuning gegeven worden voor het ontgiften, net als met homeopathie. Door glyfosaat homeopathisch te ontstoren, kun je je lichaam helpen dit op te ruimen en eventuele schade te verminderen of zelfs misschien te herstellen.

Wil je meer weten wat ik voor je kan betekenen met betrekking tot glyfosaat, of bij ondersteuning in je gezondheid  in het algemeen? Neem gerust contact op met je vragen en zal proberen ze zo snel mogelijk te beantwoorden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s