De gouden specerijen combinatie tegen verkoudheid en infecties

Geneeskrachtige specerijen-combinatie

In de komende, koude maanden  is het oplopen van een verkoudheid of andere infectie zo gedaan. We leven veel dichter op elkaar, komen minder buiten en de positieve invloed van de zon (vitamine D, o.a.) ontbreekt. Om ziek worden te voorkomen, kunnen we gelukkig zelf ook een hoop doen. Begin met het slikken van vitamine D (25 mg/dag), probeer iedere dag naar buiten te gaan om te wandelen, fietsen, etc. Lucht ook je huis iedere dag 10-15 minuten en wat ook heel goed helpt: eindig je douche met 30-60 seconde koud water.

Ook heel gezond is iedere dag gember, kurkuma en Ceylon kaneel gebruiken. Waarom leg ik je hier uit.

1) Gember

In verse gember zitten veel ontstekingsremmende stofjes. Veel van de huidige ziektes hebben een (verborgen) chronische ontsteking ten grondslag, ook al voel je die ontstekingen vaak niet. Gember kan dit helpen verminderen.  Daarnaast beschikt verse gember over sterke antibacteriële en anti-oxiderende eigenschappen. Het helpt griep en verkoudheden sneller herstellen. Maar ook remt het o.a. de groei van de Helicobacter pylori bacterie, die als oorzaak van maagzweren wordt aangegeven.
Neem bijvoorbeeld een kopje verse gemberthee vóór elke maaltijd. Gember heeft namelijk een gunstige invloed op je maag- en darmstelsel. Het stimuleert je alvleesklier om spijsverteringssappen aan te maken die helpen bij het afbreken van suikers en vetten. Ook je speekselproductie, gal- en maagsappen krijgen een boost van gember. Je maag wordt sneller leeg gemaakt naar je darmen en daardoor voorkom je een opgeblazen gevoel of neemt het opgeblazen gevoel sneller af. Ook verbetert gember de bewegingen van je darmen. En gember zorgt ook nog eens voor een betere opname van voedingsstoffen, waardoor je algehele gezondheid verbeterd.

2) Kurkuma

Kurkuma, of geelwortel, is nog zo’n wortel met oneindig veel gezondheidsvoordelen. Binnen de ayurveda wordt geelwortel (kurkuma) gezien als een apotheek op zich. Uit diverse wetenschappelijk onderzoeken blijkt dat geelwortel zeer sterke ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Als natuurlijk antibioticum kan kurkuma de groei van bacteriën, gisten en zelfs virussen remmen.
Maar ook bij chronische ontstekingsreacties en autoimmuun ziektes kan kurkuma zorgen voor een vermindering van de ontstekingsreacties. Eén van de meest werkzame stoffen uit geelwortel is kurkumine. Dit heeft als nadeel dat het niet zo goed door je lichaam kan worden geabsorbeerd.  Een ander stofje, peperine, kan de opname bevorderen. Combineer daarom kurkuma met zwarte peper, om de opneembaarheid te vergroten.
Er wordt nog veel onderzocht over verdere gezondheidsklachten waar kurkuma verbetering zou kunnen brengen. De lijst lijkt eigenlijk eindeloos, beter is het om alleen te melden wie uit moet kijken met het gebruik van kurkuma (in supplement vorm): mensen die lijden aan galweg obstructies en galstenen, of zwangere dan wel borst voedende vrouwen (vanwege het ontbreken van veiligheidsgegevens)

3) Kaneel

Kaneel is een specerij die wordt gewonnen uit de binnenste schors van de kaneelboom. Er zijn twee soorten kaneel, Ceylon en Cassia kaneel. Cassia kaneel is goedkoper dan Ceylon en daardoor ook de kaneel die we gewend zijn uit de supermarkt. Van beide kaneel soorten is bekend dat ze gezondheidsvoordeel hebben. Helaas bevat Cassia kaneel veel meer coumarine, waarvan dagelijks niet te veel ingenomen mag worden (geeft een risico op kanker). Bij een hoger gebruik: neem liever Ceylon kaneel.
Van oudsher wordt kaneel gebruikt ter verhoging van energie en als bestrijding tegen verkoudheid en spijsverteringsproblemen. Kaneel is een krachtige antioxidant en heeft ook een ontstekingsremmend effect. Het remt de groei van bacteriën (waaronder ook de Helicobacter pylori), gisten en virussen. En net als gember, verhoogt het de aanmaak van spijsverteringssappen. Het verbeterd ook de doorbloeding van het spijsverteringskanaal, waardoor spijsverteringsklachten verminderen.

Golden Milk: alle 3 in één beker

Ingrediënten voor 1 kop Golden Milk

  • 200 ml plantaardige melk
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • een paar stukjes verse gember
  • klein snufje cayennepeper
  • snufje kaneel
  • klein snufje zout
  • vleugje zwarte peper

Bereiding

Verwarm 200 ml plantaardige melk. Laat het nét niet koken. Voeg al roerend het kurkumapoeder, de gemberstukjes, cayennepeper, kaneel, zout en peper toe.

 

Bronnen:

https://www.orthokennis.nl/

https://www.ahealthylife.nl/

https://energiekevrouwenacademie.nl/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kaneel

Een gedachte over “De gouden specerijen combinatie tegen verkoudheid en infecties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s