Prinsjesdag, op weg naar preventie in je gezondheid?

Het is al weer de 3e dinsdag in september en dus weer Prinsjesdag. Dit jaar was er al veel gelekt en weten we al dat we er op vooruit gaan, financieel gezien. Of we er ook wat gezondheid op vooruit gaan, daar heb ik mijn twijfels over. Zoals je vast al meegekregen hebt, gaat de belasting op o.a. groente en fruit met 3% omhoog. Dat gaat ieder gezin honderden euro’s per jaar extra kosten. Eet je niet zo veel groente en fruit, dan zullen voor jou die kosten waarschijnlijk relatief gelijk blijven. Wel mag je jezelf gaan afvragen of je wel zo goed bezig bent met je gezondheid en of je lichaam (of dat van je kinderen) het volhoud om klacht vrij te blijven.

Daarmee kom ik ook gelijk op het tweede punt waarvoor we volgend jaar meer kosten gaan maken. Onze zorgpremie voor de basisverzekering gaat ook weer stijgen.  Helaas is preventie niet heel normaal in ons land. Zolang het belang van vooruit denken en nu al investeren in een goede gezondheid van zowel onszelf als onze kinderen niet een normaal iets is, zullen de premies blijven stijgen. Zolang gezonde voedingskeuzes maken relatief duur is,  zullen veel mensen troep blijven eten en zich steeds slechter voelen. En daarmee een grote druk leggen op de gezondheidzorg met alle bijbehorende kosten.

prinsjesdag

Daarom roep ik weer op om vooral ook preventief bezig te blijven of gaan met je gezondheid. Zelf groente en/of fruit groeien in de tuin is niet alleen kostenbesparend, maar ook nog eens super leuk. Moet je wel de ruimte hebben, maar op internet zijn veel leuke sites waar je handige en ruimtebesparende tips kunt vinden. Je komt lekker buiten en met je handen in de aarde ben je gelijk ook heel therapeutisch bezig. Alle groente of fruit wat je te veel hebt, kun je invriezen of ruilen met iemand die een andere groente of fruit in overvloed heeft. Seizoen groente en fruit kopen en eten is ook een grote bespaarder, daarnaast zitten in de juiste seizoensproducten ook juist de vitaminen en mineralen die je in dat seizoen nodig hebt.
Probeer ook eens een maand op te schrijven wat je voor kosten maakt voor welke producten. En probeer ook een maand alleen gezonde keuzes, zodat je je normale uitgaven en de gezondere uitgaven met elkaar kunt vergelijken. In eerste instantie lijkt waarschijnlijk de gezonde keuze duurder dan de ongezonde. Het is ook al meerdere jaren bekend dat van gezonde voeding de prijzen sneller stijgen. Maar zou het kunnen zijn dat je van de gezonde keus meer gevuld raakt, en daarom minder nodig hebt? Zeker de tussendoortjes zouden verminderd kunnen worden, omdat je bloedspiegel stabieler blijft op gezonde keuzes. Zeker wanneer je frisdranken (ook light!) ook links laat liggen en water drinkt, wat hoort bij je gezonde keus  Het is het proberen waard. Helemaal wanneer je gaat merken dat je gezondheid en humeur verbeteren. Ik geef toe, het is wel een uitdaging. Maar preventief ben je zo goed bezig! Wanneer je hier hulp bij nodig hebt, kun je daar altijd even contact voor opnemen met me. Ik help je graag hiermee.

Preventie gaat wel over meer dan alleen gezonde voedingskeuze en leefstijl. Ook het aan de bel trekken wanneer je merkt dat je je anders bent gaan voelt. Helaas is onze zorg erg gericht op handelen wanneer een afwijking meetbaar is. Maar zelf weet je eigenlijk al eerder dat er wat aan de hand is. Daarvoor kun je goed terecht bij alternatieve of complementaire zorgverleners. Juist om te voorkomen dat je veel kosten gaat maken omdat je naar specialisten moet, medicatie (de rest van je leven!) moet gebruiken, alle begeleiding en controles die daar weer bij horen. En de medicatie die nodig is om de bijwerkingen van je eerste voorschrift te beperken, ook daar mag je zelf veel kosten voor maken. Helaas is ook de complementaire zorg niet goedkoop. Deels wordt het vergoed wanneer je een aanvullende verzekering hebt, maar alsnog is er een deel dat je zelf moet betalen. Om tijdelijk deze extra kosten te kunnen betalen, is het mogelijk om iets anders tijdelijk niet te doen? Een abonnement wat je tijdelijk (of helemaal) kunt stopzetten omdat je er nu toch niets mee kunt? Fietsen i.p.v. auto rijden en de kosten van brandstof beperken? Of stoppen met roken, drinken van alcohol? Het scheelt een hoop kosten die je misschien in je gezondheid kunt stoppen. Mocht er echt geen mogelijkheid zijn om de kosten bij elkaar te krijgen, bespreek het dan met me. Misschien kunnen we diensten ruilen (groente uit je tuin, banden plakken of fiets onderhoud, etc). In overleg is ontzettend veel mogelijk en komen we zeker tot een goed compromis.

Want pas als je gezondheid problemen gaat vertonen, merk je hoe voor lief je het hebt genomen dat je alles maar kon. En het gezond blijven, zo lang als mogelijk is, dat wil ik zo graag voor iedereen. Vanuit de overheid zal de preventie nog wel even op zich laten wachten. Maar laten we hier alvast een trend starten, doe je mee?!

Voor nu, hele fijne Prinsjesdag, in ieder geval met een heerlijk zonnetje. Vergeet dus niet je vitamine D voorraad weer aan te vullen en je zo optimaal mogelijk voor te bereiden op het griep seizoen! Zodat je ook het griep vaccin niet nodig hebt en je ook daar weer kosten kunt besparen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s