Vakantie, verademing of oorzaak van stress?

Vakantie, waar de één niet kan wachten tot de vakantie begint en er weer gereisd kan worden, kan de vakantie voor een ander juist niet snel genoeg voorbij zijn. De stress van een vreemde omgeving, ander eten, beslissen wat er mee moet worden genomen en waar naar toe, loopt soms ontzettend hoog op. Gelukkig hebben de meeste mensen vooral profijt van vakantie voor ontspanning of juist een gezonde dosis spanning door het beleven van avonturen waar in het dagelijks leven geen tijd voor is. Zolang er vooral plezier aan vakantie beleefd wordt en je er vooral energie van krijgt, is de manier waarop jij je vakantie viert prima.

Maar er zijn dus ook de uitersten, die bijna lijden onder vakantie. Dat kan dus zijn door de spanning en stress. Of de heimwee natuurlijk. Merk je bij jezelf of bij een naaste dat je eigenlijk ziek wordt van het vooruitzicht van vakantie? Daar is zo veel aan te doen, gelukkig, met homeopathie. Wat je reden ook is waardoor vakantie als erg vervelend wordt ervaren. Of je nu bang bent om je veilige omgeving te verlaten, je het lastig vindt om nieuwe mensen of een nieuwe omgeving te leren kennen, etc. Wanneer het op vakantie gaan een noodzaak is, en je van jezelf vindt dat je ook echt op vakantie “moet”, neem gerust contact op. “Moet”omdat de rest van je gezin zo graag wil, of omdat je omgeving het van je verwacht. Wil je niet, maar durf je geen NEE te zeggen? Ook daar is verbetering te behalen hoor.

Waar ik vroeger zelf last van had, was het andere uiterste: ik wilde hoe dan ook niet in Nederland zijn maar de rest van de wereld leren kennen. ook dat is eigenlijk helemaal geen fijne situatie. Ik ervoer continue onrust, niets wat zo mooi als ergens anders zijn. Maar na een paar dagen wilde ik wel weer op een andere plek zijn. Deze onrust heeft me hele mooie dingen laten beleven zoals met een boot en een binnenband in Laos over de Mekong varen of dobberen, maar toen ik eenmaal een gezin had gekregen, ging het me juist erg tegen werken. Zeker toen vrienden vertelden dat ze gingen emigreren, kon ik alleen nog maar huilen van jaloersheid. Terwijl ik heel gelukkig was (en ben) met mijn gezin en Noordwijk. Daar ging bij mij eindelijk een lampje branden en ben ik zelf naar een homeopaat gegaan, tijdens mijn opleiding. Heel ongemerkt verdween mijn onrust in de maanden na mijn korreltjes. Voor mij een ontzettende opluchting, omdat mijn 2 uitersten, een stabiel en gelukkig gezin en de knagende onrust, echt niet samen gingen. Voor mij is er nu rust, wat voor mijn gevoel veel beter bij me past en ik mezelf kan zijn. En ik geniet van de vakanties met mijn gezin! Zonder dat ik de noodzaak in mezelf bemerk om zo veel mogelijk te zien, te doen, te beleven.

Herken je deze onrust in jezelf? Zolang je er prima mee kunt leven zou ik vooral willen meegeven: geniet! Maar merk je dat het je wel gaat belemmerd of voor problemen, werk, privé of gezondheid, zorgt en wil je dat het veranderd? Weet dan dat er een natuurlijke en zachte mogelijkheid is om te zorgen voor meer innerlijke rust. Op het gebied van reizen, maar ook op andere vlakken.

Mekong
De Mekong, een ontzettend mooie herinnering waar ik nu met en goed gevoel van kan genieten

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s