HPV vaccinatie

Er is al een tijd veel te doen over het HPV vaccin. Is het veilig, wat zijn bijwerkingen en is mijn dochter hierna echt beschermd tegen baarmoederhalskanker?

Laat ik eerst maar bij het begin beginnen. Wat is namelijk HPV? HPV staat voor Humaan Papillomavirus. In totaal zijn er ruim 100 verschillende varianten van dit virus. Wat gevonden is, is dat een aantal varianten baarmoederhalskanker zouden kunnen veroorzaken. De varianten HPV16 en HPV18 zouden samen ongeveer 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken. De kans op een besmetting met een HPV is redelijk groot, volgens het RIVM wordt ongeveer 8 van de 10 mannen en vrouwen ooit besmet met het HPV-virus. Gelukkig wordt meestal door je lichaam en je afweersysteem deze besmetting weer opgeruimd (90% binnen 2 jaar). Pas na een infectie duur van minimaal 10 tot 15 jaar zou een HPV besmetting kanker kunnen veroorzaken.  Volgens het RIVM is een HPV infectie de enige mogelijkheid is op het krijgen van baarmoederhalskanker.  Met deze stelling heb ik erg veel moeite, want er nooit maar 1 oorzaak voor iets gecompliceerd als kanker. Zie het als longkanker: ook niet-rokers kunnen longkanker krijgen, door luchtvervuiling, asbest, etc,  zijn er zeker ook meer oorzaken voor het krijgen van baarmoederhalskanker.

Nu je dochter misschien dit vaccin heeft gehad, is ze nu voor altijd beschermd tegen baarmoederhalskanker? Helaas niet. De werking van het vaccin wordt door de fabrikant op 5, misschien 10 jaar gegeven. Verder is door het vaccineren wel gezien dat de types 16 en 18 minder aanwezig zijn. Maar waar ruimte komt, nemen andere types deze snel in. Of dit meer agressieve types zijn, is nog niet officieel bevestigd. Wel zijn er in Amerika meer gevaccineerde jonge vrouwen met afwijken uitstrijkjes gevonden. Uitstrijkjes vanaf je 30e blijft hoe dan ook nodig geeft ook het RIVM aan, maar met de verschuivende type besmetting is het eerder laten nemen van uitstrijkjes heel dringend aan te raden!

Helaas is uit onderzoeken op meisjes die het vaccin ontvangen hebben, gebleken dat als een meisje al besmet is geraakt met één van beide types, de kans op het krijgen van baarmoederhalskanker met bijna 45% stijgt. Dus in plaats van beschermen, zorgt het vaccin in deze gevallen juist voor een extra risico. Voor een besmetting hoef je ook niet al seks gehad te hebben. Besmetting kan ook door vingers of handen gebeuren (valt dit onder seks? Eigenlijk wel denk ik). Een heel eerlijk gesprek met je dochter voor vaccineren is hier dus zeker nodig, als je een vermoeden hebt of weet dat ze met (oudere) jongens omgaat. En eventueel een HPV test voor vaccinatie, zodat jullie altijd nog kunnen besluiten af te zien.

Dan over het vaccin zelf, wat zijn eigenlijk de risico’s van deze vaccinatie? Bij het Lareb in Nederland worden de bijwerkingen van alle vaccinaties bijgehouden, mits deze gemeld worden. Veel artsen en ouders zullen de klachten van de gevaccineerde meisjes niet altijd als vaccinatie schade of bijwerkingen herkennen. Er is niet veel over bekend gemaakt vanuit het RIVM, dus klachten als flauwvallen, vermoeidheid, spierpijn, etc. zullen als standaard tienerklachten worden afgedaan. In het buitenland komen ook steeds meer verhalen van ouders en hun dochters naar buiten. Ook hier is sprake van bijwerkingen waardoor meiden hun leven niet meer kunnen leven door de bijwerkingen, aan bed gekluisterd zijn, etc. Helaas worden ook meiden gemeld die onvruchtbaar zijn geworden en zelfs zijn er sterfgevallen gemeld. In onderstaande tabellen worden de bijwerkingen vermeld zoals het Lareb ze ontvangen heeft. Mocht je dingen herkennen die jou dochter ook heeft gekregen na haar vaccinatie(s)? Meldt dit dan ook graag.

Tabel 1 Top 10 van vaak gerapporteerde bijwerkingen door gebruik van Cervarix (Data van 01-01-2009 tot 31-10-2016.)

Klachten Aantal keer gerapporteerd
Hoofdpijn 562
Pijn 409
Ernstig vermoeid 383
Koorts 380
Duizeligheid 341
Misselijkheid 332
Spierpijn 178
Ontstekingen 164
Buikpijn 136
Malaise 132

 Tabel 2. Top 10 van langdurige bijwerkingen (langer dan 2 maanden) na gebruik van Cervarix (Data van 01-01-2009 tot 31-10-2016.)

Klachten Aantal keer gerapporteerd
Vermoeidheid 256
Hoofdpijn 181
Duizeligheid 117
Bot pijn 91
Flauwvallen 56
Misselijkheid 48
Afwijkingen in de menstruatie 23
Koorts 19
Malaise 14
Concentratie problemen 14

 Voor het laten injecteren van het vaccine, is het belangrijk om altijd de bijsluiter te lezen. Dit geldt natuurlijk voor alle medicijnen die je gebruikt. In het geval van Cervarix vond ik het lastig om duidelijk te krijgen wat nu precies de inhoud van het vaccin is, er wordt nogal heen en weer gestuurd in de elektronische bijsluiter. De actieve onderdelen van het vaccin, DNA van types 16 en 18, zijn gemaakt in cellen van een nachtvlinder. Vaccins worden bijna altijd geproduceerd in cellen van dieren of mensen, dit is niet anders voor het HPV vaccin. Aan dit DNA is een aluminium verbinding gemaakt om reactie te krijgen van je immuunsysteem. Ook dit is heel vanzelfsprekend voor vaccins. Maakt dit het vaccin veilig? Net als alle andere reguliere medicatie is het afwegen wat voor jou en vooral voor je dochter beter voelt. Maar neem daarbij ook zeker de bijwerkingen mee. Niet iedereen heeft last, merkbaar of onmerkbaar, maar jou dochter zal maar net degene zijn die wel de ernstige bijwerkingen heeft

Zelf kun je natuurlijk ook ontzettend veel doen om besmettingen te voorkomen of genezing te versnellen. Zorg in ieder geval dat seks veilig gebeurd! Daarnaast kun je je immuunsysteem helpen door gezond te eten, niet te roken, goed te bewegen en zeker in de winter supplementen in te nemen. Vitamine C en D3 is dan echt het minimum.

Heb je toch besloten voor de vaccinatie te gaan, maar merk je dat je dochter klachten heeft overgehouden? Dat kunnen klachten zijn uit de tabellen hierboven, maar kunnen ook andere klachten zijn zoals uitblijvende menstruatie of zelfs overgangsklachten. Neem dan contact op. Homeopathie kan gelukkig zo veel betekenen voor klachten na gebruik van medicijnen, en ook bij klachten na HPV vaccinatie. Ik hoor prachtige verhalen van collega’s uit o.a. Engeland waar meiden weer school en hobby’s kunnen oppakken na een homeopathische behandeling. Er is geen garantie dat jou dochter weer helemaal hersteld, maar een kans op verbetering is er wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s