Gebruik van Oxytocine

Steeds vaker hoor ik van moeders, zelfs als ze thuis bevallen, infusen of injecties hebben gekregen . Ondertussen is mijn eerste vraag als ik hoor over baby’s met bijvoorbeeld slaapproblemen: heb je misschien oxytocine gehad tijdens je bevalling? En na een korte uitleg wanneer je dat gehad zou kunnen hebben, schat ik in dat meer dan 75% van de vrouwen, waaronder ikzelf, inderdaad oxytocine gehad heeft. Voordat ik mij er in ging verdiepen schrok ik ook helemaal niet van deze waarde, mijn idee was dat het toch een lichaamseigen hormoon is en dus geen kwaad kan? week van de bijwerking oxy
Ondertussen weet ik beter. Ons lichaam maakt inderdaad oxytocine aan, of wel het knuffel hormoon. En zeker borstvoedende vrouwen hebben er een hele boel van in die periode. Maar het hormoon waarmee je wordt geïnjecteerd, of het infuus, is niet de natuurlijke versie maar een nagemaakte. En dat kan voor heftige klachten zorgen omdat het je eigen balans compleet kan verstoren. En zeker wanneer je het tijdens de bevalling krijgt, komt het ook bij je kindje en kan ook die er flink last van krijgen. Via de placenta komt trouwens alle toegediende medicatie naar je kindje en kan bij hem of haar nog veel meer klachten geven!

Omdat er zo veel vrouwen en hun kindjes dit toegediend krijgen, lijkt het of de bijwerkingen door dit middel normaal zijn geworden. Wat dacht je van alle slaapproblemen bij baby’s? Of borstvoeding die niet lukt omdat er te weinig melk wordt gemaakt? Verder kan ook de hoge incidentie van een postpartum depressie wel eens (deels) veroorzaakt worden door deze synthetische oxytocine.

Klachten die je bij baby’s zou kunnen zien:

 • Ernstige slaapproblemen:
  – Vechten tegen de slaap.
  – Elke avond een drama.
  – Baby’s kunnen niet alleen slapen, moeder moet erbij liggen.
  – Baby’s slapen alleen maar al ‘liggend aan de borst’.
  – Baby’s schrikken van het minste geluidje wakker.
 • Baby’s willen heel vaak de borst, kunnen alleen slapen met een tepel in de mond.
 • Overstrekken bij huilbuien, toestanden bij de verzorging en in de omgang.
 • Heel erg alert, al vanaf de geboorte.
  De omstanders zeggen: “Hij kijkt zo helder uit de ogen en hij volgt alles.” Dat lijkt wel aardig, maar dat is het niet. Een baby moet het eerste half jaar grote delen van de dag in dromenland zijn.
 • Baby’s en jonge kinderen hangen heel erg aan hun moeder, kunnen niet zonder haar, geen enkel moment.
 • Anderzijds zijn er baby’s die helemaal niet aanhankelijk zijn. Zijn juist ‘afstandelijk’ en willen niet geknuffeld, geaaid worden, zijn niet te troosten en worden alleen maar onrustiger door bij de vader of de moeder te liggen. Voor ouders is dat heel erg, omdat ze niets goed kunnen doen: ouders willen zo graag en niets helpt. Moeders zoeken het huid-op-huid-contact in de hoop dat dat rust brengt en het wordt alleen maar erger. Je wilt zo graag dat de baby op je warme lijf in slaap valt en rustig wordt, maar het tegenovergestelde gebeurt en de kloof tussen ouder en kind wordt alleen maar groter en groter.
 • Baby’s zetten zich letterlijk af tegen de moeder en andere verzorgsters (oma).

Maar ook moeders kunnen klachten hebben zoals:

 • Een vervreemd gevoel van zichzelf.
 • Geen band met het kindje voelen.
 • Geen enkele zin meer tot seksueel contact. Ook niet na een jaar en zelfs veel langer: het gevoel voor seks is weg.
 • Irritatie naar de partner en boze gevoelens.
 • Een ‘vlak’ gevoel in het algemeen: alle levensvreugde is weg

Ook al herken je maar een paar van bovengenoemde klachten bij jezelf of je kindje, weet dat je niet de enige bent. Maar vooral ook, weet dat er echt wel wat aan gedaan kan worden! De bijwerkingen van deze synthetische vorm van oxytocine kunnen namelijk door het inzetten van homeopathische middelen verminderd worden of zelfs helemaal verdwijnen. Het is natuurlijk geen garantie dat je weer helemaal de oude wordt, of dat je kindje nooit meer ziek is of huilt (dat hebben ze hard nodig, huilen en ziek zijn!). Maar als het water je aan je lippen komt, kan dit misschien wel je lijntje zijn waardoor er weer ruimte is voor blijdschap en genieten van het zijn van een gezin.

Wil je weten of jou klachten veroorzaakt zouden kunnen zijn door oxytocine? Neem gerust contact op om het persoonlijk door te spreken en te bespreken wat de eventuele mogelijkheden voor behandeling zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s